Makale

ERKEKLERDE GEÇ BOŞALMA

01.01.1970

ERKEKLERDE GEÇ BOŞALMA

Erkeklerde geç boşalma en nadir görülen cinsel işlev bozukluklarından birisidir fakat kişide ciddi psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. DSM V’e göre geç boşalma; eşli her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel etkinlikte kişinin gecikme olmasını istemiyorken boşalmada belirgin bir gecikme yaşaması ya da hiç boşalamama olarak tanımlanmaktadır.  Kişi cinsel birleşme sırasında orgazm olamaz. Ayrıca tanı konabilmesi için bu belirtilerin en az 6 aydır devam ediyor olması gerekmektedir. Çoğunlukla kişi elle mastürbasyon veya oral ilişki sırasında sorun yaşamazken, boşalma sorunu cinsel birleşme sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu sorun bazen ergenlerde mastürbasyonla boşalmada da ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, bazı kişilerde uyku sırasında gece boşalmaları da görülmektedir.

GEÇ BOŞALMANIN NEDENLERİ

Çoğu cinsel işlev bozukluğunda olduğu gibi erkeklerde geç boşalma sorunu da genelde katı dini ve ahlaki kurallarla yetiştirme tarzına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Cinselliğin ayıp, kötü, günah olarak algılanması, çocuklukta yaşanan yaşanılan cinsel travmalar cinsellikle ilgili yanlış, abartılı hurafeler cinsel ilişkide sorunlar yaşanmasına neden olan etmenler arasında yer almaktadır. Ayrıca cinsel bilgi eksikliği ve cinsel deneyim azlığı da önemli nedenler arasındadır. Buna ek olarak, kişinin performans kaygısı yaşaması, çok sık mastürbasyon yapması ve buna alışması da eşli cinsel ilişki sırasında geç boşalma sorunlarına neden olabilmektedir.

Bununla beraber, boşalma hiç gerçekleşmiyorsa olmuyorsa sorunun organik bir nedenden kaynaklanma ihtimali çok yüksektir. Kullanılan bazı antidepresan ilaçlar, prostat ameliyatları, nörolojik hastalıklar (Alzheimer, Parkinson gibi), sık alkol tüketimi de erkeklerde geç boşalma sorununa neden olabilmektedir.

Kaynaklar:

Şahin, D., Şimşek, F., Seyisoğlu, H.(). Cinsel Yaşam Sorunları. Bilgilendirme Dosyası. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği.

Eserdağ, S. (2004). Erkeklerde Geç Boşalma Sorunu. 

Amerikan Psikiyatri Birliği (2003). Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-V) (Çev. ed.: E Köroğlu). Ankara, Hekimler Yayın Birliği, 2003.