Makale

HİSTRİYONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

01.01.1970

HİSTRİYONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Histriyonik kişilik bozukluğu aşırı duygusallık ve ilgi arayışı içinde olma ile karakterize bir psikiyatrik bozukluktur. Genellikle ergenlikte ve genç yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Toplumda görülme sıklığı %2-3 oranındadır.  

Histriyonik kişilikler çekici, baştan çıkarıcı, dikkatleri üzerine çekmek için çaba gösteren ve duygularını aşırı abartarak gösteren kişilerdir. Duyguları yüzeyseldir ve hızlı bir şekilde değişiklik gösterebilir. Çok mutlu ve neşeliyken bir anda ağlamaya başlayabilirler. Fiziksel görünümleriyle ilgili aşırı bir uğraş vardır. Genellikle dikkat çekici şekilde renkli, açık ve dekolteli kıyafetler giymeyi tercih ederler. Bakımlarına özen gösterirler; çoğunlukla saçları yapılı, makyajları abartılıdır. İlgi odağı olmadıkları durumlarda kendilerini rahatsız hissederler. Histriyonik kişilikler sürekli birileriyle flört ederler, davranışları cinsel yönden ayartıcı ve baştan çıkarıcıdır. Genel olarak çabuk arkadaşlıklar kurarlar fakat ilişkide kendilerini reddedilmiş hissetme eğilimleri yüksektir.  Bu kişiler gösteriş yapmayı severler; eğlence ve şov dünyasında olmaktan keyif aldıkları için bu alanda çalışma olasılıkları yüksektir. Karşılarındaki kişilerden gelen telkinlere uyma eğilimleri vardır. Bir şeye karar verecekleri zaman herkesin fikrini almak isterler ve herkesin dediğini de uygulamak istedikleri için karar vermede zorlanır ve ne yapacaklarını şaşırırlar. Bunun sebebi kararsızlık yaşamalarından çok insanlarla ilişkide olmayı sevdiklerinden ve ilgiyi üzerlerinde toplamak istedikleri için olduğu düşünülmektedir. İnsanların ilgisini sürdürebilmenin yolunun onların söylediklerini yaparak memnun etmekten geçtiğini düşünürler. Bu kişiler, içinde bulundukları ilişkilerdeki yakınlıklar onlara yeterli gelmez, her zaman daha fazla ilgi ve yakınlık görmek isterler.

Histriyonik kişiliklerin en belirgin davranışları arasında dramatize edici ifadeler kullanmaları görülmektedir. İstediklerini elde edemedikleri durumlarda ise hemen haksızlığa uğradıklarını düşünürler. Karşısındaki insanı ikna etmek ya da onlardan intikam almak için sinir krizi geçirme ihtimalleri yüksektir. Engellendikleri durumlarda ağlama, saldırma ya da intihar etme gibi davranışlar sergilerler. İntihar girişimleri ölümle sonuçlanabilmektedir.

Kaynaklar:

Şahin, D. Kişilik Bozuklukları. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İstanbul

Doksat, M.(2008). Kişilik Bozuklukları. Türkiye’de Sık Karşılaşılan Psikiyatrik Hastalıklar, 62:239-254